FORSSAN MYKKÄELOKUVAFESTIVAALIT 2017

YHTEENVETO


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit osoittivat taas kerran klassikoiden voiman ja houkuttelevuuden, sekä samalla tietysti sen, kuinka vaikeaa on saada katsojat kiinnostumaan sellaisista teoksista, joista ei ole puhuttu vuosikymmeniin mitään. Festivaalin tärpit, John W. Bruniuksen ohjaama sortokausikuvaus Johan Ulfstjerna (1923) ja Gustaf Molanderin kansainvälisyyttä huokuva Hänen englantilainen rouvansa (1927) keräsivät väkeä huomattavasti vähemmän kuin Clyde Bruckmanin ja Buster Keatonin kuolematon Kenraali (1927) tai Mauritz Stillerin loistelias Juha (1921). Elokuvahistorioitsijoilla on siis paljon työtä jäljellä unohdettujen nimikkeiden tunnetuksi tekemisessä.

Festivaalin avausnäytökseksi valikoitui lyhytelokuvakaksikko Sylvi (1913) ja Vänrikki Stoolin tarinat (1910). Sylvi on näistä kahdesta monelle tuttu aiemmista esityksistä, kun taas Vänrikki Stoolin tarinoita ei ole esitetty oikein missään. Sympaattisen oloinen ja monin paikoin ansioitunut elokuva oli mielenkiintoinen tuttavuus, onhan kyseessä Johan Ludvig Runebergin runokokoelman ensimmäinen filmatisointi. Tämän jälkeen oli Johan Ulfstjernan vuoro ja illan päätti Buster Keatonin ja Eddie F. Clinen yhdessä ohjaama Kolme aikakautta. Keatonin ensimmäinen ”virallinen” pitkä elokuva veti Elävienkuvien Teatterin lähes täyteen.

Forssan XVIII Mykkäelokuvafestivaalit                  Forssan XVIII Mykkäelokuvafestivaalit

Lauantaiaamu aloitettiin kahdella amatöörituotannolla. Manu Kerolan Orion (2016) ja Aleksi Mörttisen Kaunotar ja pullonkerääjä (2016) hävisivät yleisömäärässä samaan aikaan torilla konsertoineelle Hevisaurukselle, mutta ainakin saimme elokuvista kunnon keskustelut aikaiseksi. Sitä seurasi perinteinen lastennäytös, jossa katsojia ilahdutti Buster Keaton ystävineen. Festivaalien moninkertainen pianistivieras Hillel Tokazier palkittiin paitsi taannoin viettämänsä syntymäpäivän vuoksi, myös pitkän festivaaliuransa ansiosta – tämän aina ystävällinen ja sanavalmis Hillel kuittasi tarjoamalla kakkukahvit näytöksessä olleelle yleisölle.

Seuraavaksi esitetyn Gustaf Molanderin elokuvan jälkeen kiihdytettiin kohti kolmen elokuvan loppusuoraa. Carl von Haartmanin Kajastus (1930) loisti komeampana kuin koskaan, Kenraali oli huomattavasti suositumpi kuin edellisellä kerralla (2003) ja perinteisen pääelokuvan paikalle tukevasti istutettu Juha sai festivaaliyleisön lähes haltioituneeksi. Sunnuntain ainoa esitys oli Carl Th. Dreyerin Lehtiä paholaisen kirjasta (1920), joka oli niin ikään lähes loppuunmyyty.

Aiemmista vuosista poiketen festivaalit huipentuivat vasta eilen torstaina, kun KAVI:n suurin mykkäelokuvaprojekti, pitkään kateissa ollut ja pienistä palasista mahdollisimman lähelle alkuperäistä muotoaan työstetty Finlandia (1922) esitettiin urheilutalo Feeniksissä. Mahtava restaurointi, upeasti soittanut Radion Sinfoniaorkesteri ja n. 950 henkinen yleisö tekivät tilaisuudesta suuren tapahtuman, jota kelpaa muistella lämmöllä vielä kauan.

Forssan XVIII Mykkäelokuvafestivaalit


© 1.9.2017 Kari Glödstaf