The Great Train Robbery

SUURI JUNARYÖSTÖ


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Amerikkalaisen elokuvan aivan ensimmäisiin pioneereihin lukeutunut Edwin S. Porter merkitsi edustamalleen Edison-yhtiölle samaa kuin mitä D. W. Griffith muutamaa vuotta myöhemmin Biographille: hän oli yhtiön kantava voima sanan täydessä merkityksessä. Porter oli elokuvantekijänä todellinen monitoimimies: liki kaksikymmentä vuotta kestäneen uransa aikana hän ehti toimia ohjaajana, käsikirjoittajana, kuvaajana sekä tuottajana. Nykyäänhän moinen olisi käytännössä mahdotonta, mutta tuohon aikaan se oli ennemminkin sääntö kuin poikkeus.

Porterin lavea filmografia sisältää elokuvia laidasta laitaan, mutta nykyään mies muistetaan käytännössä yhdestä ainoasta elokuvasta. Kyseessä on kaikkien aikojen tunnetuimpiin westerneihin lukeutuva Suuri junaryöstö. Se oli lajityyppinsä ensimmäinen merkittävä edustaja ja Porter löi siinä kertaheitolla pöytään kaikki lajityypin perusteesit: lainsuojattomat, virkavallan, rautatien, tanssiaiset, hevosin käydyn takaa-ajon sekä ruudinkatkuisen loppuhuipentuman. Kaiken tämän hän sisällytti ainoastaan kymmeneen minuuttiin.

Suuren junaryöstön juoni on erittäin selkeä ja mutkaton. Joukko roistoja hyökkää matkustajajunan kimppuun ja varastaa paitsi arvokuljetuksen, myös matkustajien omaisuuden. Pakeneva rosvojoukko ei ehdi liiemmälti saaliistaan nauttia, sillä peräänsä he saavat joukon lainvalvojia. Nämä yhyttävät joukkion heidän piilopaikassaan, jossa käydään lopullinen välienselvittely.

The Great Train Robbery                  The Great Train Robbery

Suuri junaryöstö on ikävuosistaan huolimatta erittäin hieno elokuva seitsemännen taiteen alkutaipaleelta. Sisätiloissa kuvatut kohtaukset ovat teatterimaisen toteutuksensa vuoksi hieman tunkkaisia, mutta ulkoilmassa elokuva nousee täyteen kukoistukseensa Porterin käyttäessä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti erilaisia kuvakulmia, -sommitelmia ja panorointia. Kaikki tapahtumat kerrotaan kuvien avulla eikä elokuvassa ole välitekstejä lainkaan. Napakan leikkauksen avulla Porter onnistuu puolestaan luomaan käsinkosketeltavan jännitteen takaa-ajettujen ryöstäjien ja virkavallan välille. Elokuvan kuuluisa loppukuva, jossa lainsuojaton laukaisee aseensa kohti kameraa, herätti sekä ihastusta että hämmennystä: monet elokuviin tottumattomat katsojat luulivat, että heitä ammuttiin oikeasti.

Moderni toteutus ja vauhdikas tarina yhdistettynä runsaaseen toimintaan pitävät huolen siitä, että lyhyestä kestostaan huolimatta Suuri junaryöstö on toimiva elokuva vielä nykyäänkin. Näyttelijäsuoritukset eivät kuuluisan lännenelokuvatähden Broncho Billyn mukanaolosta huolimatta luonnollisestikaan ole yhtä huoliteltuja kuin myöhemmin, mutta tämä on vain kosmeettinen sivuseikka muuten laadukkaassa tuotannossa. Kokonaisuutena Edwin S. Porterin kuuluisin elokuva on vauhdikas ja mukaansatempaava pioneeriwestern, jonka parissa viihtyy kerta toisensa jälkeen.

THE GREAT TRAIN ROBBERY, 1903 Yhdysvallat

Tuotanto: Edison Manufacturing Company Ohjaus: Edwin S. Porter Käsikirjoitus: Edwin S. Porter (Scott Marblen tarinasta) Kuvaus: Edwin S. Porter, Blair Smith
Näyttelijät: "Broncho Billy" Anderson (lainsuojaton / ammuttu matkustaja / arkajalka), George Barnes, John Manus Dougherty Sr., Frank Hanaway (lainsuojattomia), A. C. Abadie, Walter Cameron (sheriffejä), Mary Snow (pikkutyttö)© 22.11.2006 Kari Glödstaf