Lucky Star

PÄIVÄNSÄDE


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Äänielokuva oli jo syrjäyttänyt puhtaan mykkäelokuvan, kun Frank Borzage alkoi filmata tarinaa maalaistytöstä ja tämän kahdesta kilpakosijasta. Borzagen uljaimpiin teoksiin lukeutuva Päivänsäde valmistui ajan hengen mukaisesti sekä täysin mykkänä että movietone-versiona, jossa oli äänitehosteiden lisäksi myös puhejaksoja. Aika ei ole kuitenkaan kohdellut elokuvan kopioita hellästi, sillä Päivänsäteen movietone-versiota ei liene enää olemassakaan ja täydellinen mykkäkopiokin oli pitkään kadoksissa. Sellainen löytyi kuitenkin Hollannin elokuva-arkistosta ja monien yhteistyötahojen ansiosta tämä mykän kauden viimeisiin suuriin melodraamoihin lukeutuva mestariteos on lopulta myös kotikatsojienkin saatavilla.

Elokuussa 1929 ensi-iltansa saaneen Päivänsäteen päähenkilöt ovat köyhän maatilan vanhin tytär Mary (Janet Gaynor) sekä lähistöllä yksin asuva nuorukainen Timothy (Charles Farrell). Mary tuntee hienoista ihastusta komeaa Timothya kohtaan, mutta sodan sytyttyä nuorukainen lähtee rintamalle Maryn jäädessä kotitilalle odottamaan. Kahden vuoden kuluttua Timothy on palannut sodasta, mutta istuu nyt pyörätuolissa. Mary alkaa vierailla nuorukaisen luona säännöllisesti ja pian heidän suhteensa syvenee ystävyydestä rakkaudeksi. Maryn äiti (Hedwiga Reicher) ei tosin hyväksy tyttärensä ihastusta, vaan päättää naittaa tämän majuri Wrennille (Guinn ”Big Boy” Williams), jonka maine ja arvostus eivät kuitenkaan ole aivan parhaimmasta päästä.

Lucky Star                  Lucky Star

Päivänsäteen tarina on kieltämättä kovin tutun oloinen, mutta siitä huolimatta Borzage osaa esittää sen tuoreella ja kiinnostavalla tavalla. Pieneen tilaan rajattu draama on tarinaltaan tiivis ja hahmoiltaan luonnollinen, joten sen päähenkilöistäkin tulee katsojalle läheisiä. Myös tarinan konna on hyvin toteutettu, eikä hänestä ole tehty liioitellun ilkeää tai muuten pahaa hahmoa. Toimivan tarinan lisäksi ihailtavaa on myös elokuvan ulkoasu, joka on taattua Borzagea: silmiä hivelevän kauniisti lavastettu maailma on yhtä fantastisen epätodellinen ja tyylitelty kuin ohjaajan muissakin elokuvissa. Tämä ei ole yllätys, sillä sen on luonut ohjaajan hovilavastaja, Seitsemännen taivaan (1927) ja Kadun enkelin (1928) ihmeelliset maailmat toteuttanut Harry Oliver.

Päivänsäde on paitsi suuri rakkauselokuva, jossa kaksi maailman murjomaa sielua kokee yhteisen onnen, myös kasvukertomus, jossa Mary ja Timothy kokevat suhteensa syvenemisen sekä seksuaalisen heräämisen. Tämä esitetään hyvin hienovaraisesti ja taitavasti ilman liiallista siirappisuutta tai minkäänlaista hätiköintiä. Siinä missä Kadun enkelin suuri rakkaustarina vesittyi loppumetreillä, kestää Päivänsäde koossa loppuun asti ja finaali, jossa lopulta rakkaus raivaa tieltään kaikki maalliset esteet on sykähdyttävä ja mieleen jäävä.

Lucky Star                  Lucky Star

Poikamaisen charmikasta Farrellia ja enkelikasvoista Gaynoria voisi kehua iäisyyksiin, niin vahvassa vedossa tähtikaksikko jälleen on. Hieman yllättävää onkin, ettei Päivänsädettä juuri noteerata kaksikon suurten yhteistöiden joukkoon. Ei sovi myöskään sivuuttaa yli kahdessa sadassa elokuvassa näytellyttä Guinn ”Big Boy” Williamsia, joka näyttää että hänellä olisi ollut taitoa muuhunkin kuin sivuosiin. Myös Maryn äitiä esittävä Hedwiga Reicher on tahollaan vakuuttava. Ajuri Joeta esittänyt Paul Fix pääsi Williamsin tavoin kunnioitettaviin elokuvaroolilukemiin, niitä kertyi hänelle pitkälti yli kolmesataa.

Päivänsäde on upea elokuva, tasapainoinen kokonaisuus, jossa vahva tarina, loistava näytteillepano ja taitavat näyttelijäsuoritukset yhdistettynä Borzagen tyylitajuiseen ja aikuismaiseen ohjaukseen muodostavat katselunautinnon vailla vertaa. Kokonaisuutena Päivänsäde ei ole yhtä emotionaalisesti ylitsepursuava kuin Seitsemäs taivas, mutta tuskin sekään ketään jättää kylmäksi – itse pidän näitä kahta teosta hyvin tasavahvoina Borzagen suurimpia mykkäelokuvia vertailtaessa.

LUCKY STAR, 1929 Yhdysvallat

Tuotanto: Fox Film Corporation Ohjaus: Frank Borzage Käsikirjoitus: Sonya Levien, John Hunter Booth (ääniversion dialogi) (Tristram Tupperin tarinasta) Kuvaus: Chester Lyons, William Cooper Smith Lavastus: Harry Oliver Leikkaus: H. H. Caldwell, Katherine Hilliker Puvustus: Sam Benson Välitekstit: H. H. Caldwell, Katherine Hilliker
Näyttelijät: Charles Farrell (Timothy Osborn), Janet Gaynor (Mary Tucker), Guinn ”Big Boy” Williams (Martin Wrenn), Paul Fix (Joe), Hedwiga Reicher (rouva Tucker), Gloria Grey (Mary Smith)



© 17.5.2009 Kari Glödstaf