Mabel Normand

MABEL NORMAND

LYHYTELOKUVAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

A DASH THROUGH THE CLOUDS (1912)*

Martha flirttailee nuoren lentäjän kanssa ja saa miehensä lähes raivon partaalle. Vaimon tempuista on kuitenkin hyötyä, sillä uusi ystävä pelastaa Marthan miehen lentokoneensa avulla varsin tukalasta tilanteesta. Ei mikään kaksinen komedia, vaikka lentäminen ja Keystonelle ominainen takaa-ajojakso onkin saatu kekseliäästi sovitettua yhteen. Loppuhuipentuma tuo väistämättä mieleen D. W. Griffithin Kansakunnan synnyn (1915) klaanilaisineen.

Ohjaus: Mack Sennett Käsikirjoitus: Dell Henderson Kuvaus: Percy Higginson
Näyttelijät: Mabel Normand (Martha), Fred Mace (Arthur), Phillip Parmalee (Slim, lentäjä), Sylvia Ashton (Carmelita), Jack Pickford (meksikolaispoika), Kate Bruce (vanha meksikolaisnainen)



MABEL’S DRAMATIC CAREER (1913)*

Keittiöapulaisena häärivä Mabel kyllästyy muiden naisten kanssa flirttailevaan poikaystäväänsä Mackiin, irtisanoutuu työstään ja lähtee kaupunkiin etsimään onneaan. Vuosien saatossa hänestä tulee elokuvatähti. Entistä tyttöystäväänsä vieläkin sureva Mack sekoittaa elokuvateatterissa tarun ja todellisuuden, ja päättää ampua Mabelia filmissä kiusaavan roiston. Mabel’s Dramatic Career nojaa Keystonelle tyypilliseen tapaan turhan paljon toimintaan, sillä tarinallakin olisi ollut annettavaa vaikka kuinka.

Ohjaus: Mack Sennett
Näyttelijät: Mabel Normand (Mabel), Mack Sennett (Mack, hänen poikaystävänsä), Alice Davenport (Mackin äiti), Virginia Kirtley (kaupunkilaisnainen), Charles Avery (maanviljelijä/näyttelijä), Ford Sterling (näyttelijä), Roscoe Arbuckle (katsoja)



WON IN A CUPBOARD (1914)

Mabelilla on kaksi ihailijaa (Rube Miller, Hank Mann), mutta hänen sydämensä sykkii kolmannen tahtiin (Charles Avery). Liitto on melkeinpä kirkossa kuulutettu, sillä hänen sheriffinä toimiva isänsä (Charles Inslee) liehittelee puolestaan tyttärensä seuralaisen äitiä (Alice Davenport). Kaikki menee kuitenkin sekaisin, kun salaperäinen kulkuri saapuu paikalle.

Keystonen suurimpiin tähtiin lukeutuva Mabel Normand oli näytellyt lähes 150 komediassa ennen kuin sai mahdollisuuden ohjata niitä itsekin (tämä oli erittäin harvinainen kunnia naiselle tuohon aikaan). Normandin ensimmäinen ohjaustyö, Mabel’s Stormy Love Affair, on valitettavasti kadonnut, mutta toiseksi valmistunut Won in a Cupboard osoittaa hänen hallinneen Keystonen työskentelymetodit täysin. Rauhallisen alun jälkeen meno muuttuu silkaksi sekasorroksi ja kaikki mahdolliset hauskanpidon välineet otetaan käyttöön yksikelaisessa, joka on kokonaisuutena juuri niin älyttömän kaoottinen kuin Keystonen farsseilta voi odottaa. Elokuvasta puuttuu edelleen materiaalia, joten esim. kulkurin henkilöllisyys jää arvailujen varaan. Won in a Cupboard julkaistiin alun perin nimellä Won in a Closet.

Ohjaus: Mabel Normand Käsikirjoitus: Mabel Normand (?)
Näyttelijät: Mabel Normand (Mabel),), Charles Inslee (sheriffi, hänen isänsä), Charles Avery (Mabelin ihastus), Alice Davenport (tämän äiti), Ruben Miller, Hank Mann (kilpakosijat), Nick Cogley, Al St. John, Bill Hauber, Frank Cooley



Won in a Cupboard (1914)                  Mabel’s Strange Predicament (1914)



MABEL’S STRANGE PREDICAMENT (1914)
Charlie hotellissa

Mabel on varakkaan hienostohotellin asukas, kun taas taskumatistaan naukkaileva Charlie aiheuttaa asiakkaiden keskuudessa pahennusta. Mabelin epäonneksi hän jää pelkkään pyjamaan pukeutuneena lukkojen taakse käytävälle, jonka seurauksena hän päätyy viereisen pariskunnan huoneeseen. Tästä ei pidä sen enempää Mabelin kihlattu kuin huoneen omistajakaan.

Vaikka suomalainen käännös antaakin olettaa aivan muuta, on tämän elokuvan päähenkilö Mabel Normand. Vauhdikas ja varsin päätön yksikelainen farssi, jonka suurin ansio on Chaplinin mukanaolo. Tässä elokuvassa Chaplin pukeutui ensimmäisen kerran Kulkurin kostyymiin. Elokuva valmistui ennen Kid Auto Races at Venice, Cal. -pätkää, mutta tuotiin levitykseen vasta sen jälkeen.

Ohjaus: Mabel Normand Käsikirjoitus: Henry Lehrman, Charles Chaplin Kuvaus: Hans F. Koenenkamp, Frank D. Williams
Näyttelijät: Mabel Normand (Mabel), Charles Chaplin (juopunut), Chester Conklin (aviomies), Alice Davenport (vaimo), Harry McCoy (Mabelin ihailija), Frank Cooley (hotellin johtaja), Al St. John (kantaja)



MABEL AT THE WHEEL (1914)
Kun Charlie Chaplin sai rukkaset / Charlie autokuningas / Nainen ratissa

Mabel riitautuu kilpa-ajoa harrastavan rakkaimpansa kanssa, jolloin Chaplinin esittämä keikari yrittää vietellä neitosen. Mabelin ja hänen rakastettunsa ero on lopulta vain lyhytaikainen, jolloin keikari päättää kostaa heille. Hän vangitsee miehen kesken kilpa-ajojen, jolloin Mabelin on tartuttava auton rattiin ja ajettava voittoon.

Chaplinin oli käsketty imitoida tässä elokuvassa Keystonen jättänyttä Ford Sterlingiä ja vaikka Chaplin ei asiasta pitänytkään, lopputulos on tältä osin onnistunut. Elokuva on sisältöönsä nähden aivan liian pitkä ja varsinkin jälkimmäisellä puoliskolla vitsien toisto alkaa puuduttaa. Mukana farssissa on myös Mack Sennett, joka esittää reportteria.

Ohjaus: Mabel Normand, Mack Sennett Käsikirjoitus: Charles Chaplin Kuvaus: Frank D. Williams
Näyttelijät: Charles Chaplin (keikari), Mabel Normand (Mabel), Harry McCoy (tämän poikaystävä), Chester Conklin (Mabelin isä), Mack Sennett (reportteri), William Hauber (Mabelin ajopari)



Mabel at the Wheel (1914)                  Caught in a Cabaret (1914)



CAUGHT IN A CABARET (1914)
Chaplin tarjoilijana / Kaksoiselämää / Yllätettynä ravintolassa / Ylpeys häviön enteenä

Chaplin on tanssiravintolan yleismies, jolta käy niin tarjoilu, vaikeiden asiakkaiden poistaminen kuin koiran ulkoiluttaminenkin. Erään ulkoilukerran päätteeksi hän pelastaa nuoren neidon pulasta ja saa kutsun tämän järjestämiin juhliin. Chaplin ihastuu neitoon ja alkaa liehitellä tätä, seikka, josta neidon poikaystävä ei ole järin iloinen.

Chaplinin ja Normandin yhteistyönä syntynyt Chaplin tarjoilijana on ihan mielenkiintoinen katsaus köyhän ja rikkaan välisiin eroihin, joskin pidempänä elokuvasta olisi saanut huomattavasti tehokkaamman. Toteutus on railakas ja ainakin slapstickista pitävät saavat tästä muutamat naurut irti. Loppu on valitettavan köykäinen.

Ohjaus: Mabel Normand Käsikirjoitus: Mabel Normand, Charles Chaplin Kuvaus: Frank D. Williams
Näyttelijät: Charles Chaplin (tarjoilija), Mabel Normand (Mabel), Harry McCoy (Mabelin poikaystävä), Chester Conklin (tarjoilija), Edgar Kennedy (ravintolan omistaja), Minta Durfee, Phyllis Allen (esiintyjiä), Josef Swickard (Mabelin isä), Alice Davenport (Mabelin äiti)



MABEL'S BUSY DAY (1914)
Mabelin kiireinen päivä

Kid Auto Races in Venice -lyhytelokuvan tavoin tässäkin ollaan autoradalla, jossa Mabel kauppaa hot dogeja ja poliiseja pakoileva Charlie aiheuttaa yleistä hämmästystä kisakatsomossa. Charlie ilkeilee minkä ehtii ja saa lopulta Mabelinkin raivostumaan varastaessaan tämän myyntitarjottimen. Vaatimaton, luultavasti hyvin pitkälle improvisoiden syntynyt farssi, jonka arvo on näyttelijöissä. Mack Sennett esittää yhtä asiakkaista.

Ohjaus: Mack Sennett Kuvaus: Frank D. Williams
Näyttelijät: Charlie Chaplin (häirikkö), Mabel Normand (Mabel), Charles Avery, Chester Conklin, Al St. John, Slim Summerville (poliiseja), Mack Sennett (valittava asiakas)



MABEL'S MARRIED LIFE (1914)

Eipä ole elämä helppoa Mabelille, jonka aviomies Charlie on paitsi tavattoman mustasukkainen, myös melko perso alkoholille, mikä aiheuttaa kosolti lisää ongelmia heidän liitossaan. Kun muuan komearaaminen ohikulkija alkaa lähennellä Mabelia ja joutuu kahnaukseen Charlien kanssa, hankkii Mabel heidän kotiinsa nyrkkeilynuken, jota Charlie voi humalapäissään hutkia. Lähtökohdat olisivat antaneet mahdollisuuden parempaankin lopputulokseen, nyt Mabel’s Married Life jää kovin vaatimattomaksi aikakautensa tuotteeksi.

Ohjaus: Mack Sennett Käsikirjoitus: Charles Chaplin, Mabel Normand Kuvaus: Frank D. Williams Leikkaus: Charles Chaplin
Näyttelijät: Charlie Chaplin (Charlie), Mabel Normand (Mabel), Mack Swain (Wellington), Eva Nelson (hänen vaimonsa), Hank Mann, Charles Murray, Harry McCoy (miehiä baarissa)



MABEL AND FATTY’S WASH DAY (1915)

Parisuhde on vaikea asia hoitaa, sen huomaavat tahoillaan raatavat Mabel ja Fatty, joiden siipat tuntuvat pitävän kumppaneitaan ennemminkin orjina kuin tasaveroisina aviopuolisoina. Ei siis ihme että kaksikko kiinnostuu toistensa seurasta ja karkaa kesken leppoisan puistokävelyn läheiseen kahvilaan pirtelölle. Aviorikosta ei sovi kuitenkaan tehdä, joten kyyhkyläiset laitetaan lopulta ruotuun poliisiakin apuna käyttäen. Mukava yksikelainen, jonka hienostuneisuus ja luonnollisista elementeistä kasvava tarina ihastuttavat edelleen.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Mabel Normand (Mabel), Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Harry McCoy (Mabelin aviomies), Alice Davenport (Fattyn vaimo), Jimmy Bryant (tarjoilija)



Mabel and Fatty's Wash Day (1915)                  Fatty and Mabel's Simple Life (1915)



FATTY AND MABEL’S SIMPLE LIFE (1915)

Elämä maatilalla ei ole tylsää, ainakaan mikäli samassa paikassa sattuvat asumaan renkinä työskentelevä Fatty ja maatilan kaunis tyttö Mabel. Oman mausteensa menoon tuo Al, joka havittelee Fattyn tavoin Mabelia itselleen. Hän saa kuin saakin Mabelin isän puolelleen, jonka seurauksena rakastavaisten on paettava kaupunkiin isä, Al ja maaseutupoliisit perässään.

Varsin tutunoloisista elementeistä kokoon keitetty farssi, jossa turhat hienostelut on heitetty romukoppaan ja kaksi kelaa on ladattu täyteen toimintaa. Gagit eivät ole kaikkein omimmasta päästä, mutta ne on toteutettu sellaisella vimmalla, ettei lopputulosta voi kuin ihailla. Arbuckle hioi tarinan vieläkin toimivammaksi ja gagit täydellisimmiksi neljä vuotta myöhemmin valmistuneessa loistokomediassaan Love. Fatty and Mabel’s Simple Life on yksi Arbucklen ja Normandin yhteistyön hienoimmista hedelmistä.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Roscoe), Mabel Normand (Mabel), Josef Swickard (Mabelin isä), Al St. John (rahamiehen poika), Joe Bordeaux (renki), Ted Edwards (pappi), Phyllis Allen (morsian), Billy Gilbert (sulhanen)



FATTY AND MABEL ADRIFT (1916)

Fatty ja Mabel asuvat maatilalla ja vaikka Fatty onkin vain pelkkä renki, päättävät Mabelin vanhemmat luovuttaa tyttärensä käden hänelle. Häälahjaksi he ostavat vastanaineille talon meren rannalta. Avio-onnea varjostaa vain naapurin nuorimies Al, joka ei katso liittoa hyvällä jäätyään itse lehdellä soittelemaan.

Melko pitkä, kolmen kelan mittainen komedia, jossa on yllättävän vähän perinteistä Keystone-komiikkaa rymistelyineen ja tuhoamisjaksoineen. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – homma toimii mallikkaasti. Hahmot saavat tilaa ja aikaa, eikä heitä vain paiskota sinne tänne. Fatty ja Mabel ovat tahoillaan loistavia, eikä Al St. Johnkaan ole hassumpi. Rantarosvojen johtaja on tavallista karskimpi kaveri, joten häntä olisi voitu kehittää vieläkin pidemmälle. Ei aivan parasta Keystonea, mutta mukava komediapala kuitenkin.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Mabel Normand (Mabel), Al St. John (Hiram Perkinsin poika), Frank Hayes (Mabelin isä), May Wells (Mabelin äiti), Wayland Trask (Brutus Bombastic, rantarosvojen johtaja)



© 5.7.2015 Kari Glödstaf