Mockery

LUOKKASOTA

Luokkataistelua


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Tanskalainen Benjamin Christensen siirtyi monen eurooppalaisen kollegansa tavoin 1920-luvun puolessa välissä Hollywoodiin ja monen eurooppalaisen kollegansa tavoin myös hän epäonnistui siellä. Skandinaavisen elokuvan suuriin nimiin lukeutuvan Christensenin vyölle jäi Yhdysvalloissa seitsemän elokuvaa, joista yksikään ei saavuttanut sitä tasoa, jota Häxanin (1922) kaltaisen elokuvan ohjaajalta odotettiin. Christensen itse sanoi yhdeksi epäonnistumisensa syyksi sen, että jokaisessa käänteessä piti miettiä, pitäisikö keskiverto amerikkalaiskatsoja näkemästään.

Christensenin tunnetuin Hollywoodissa ohjaama elokuva, Lon Chaneyn kanssa tehty Luokkasota sijoittuu Venäjän vallankumouksen aikaan. Sen päähenkilö on yksinkertainen maalainen Sergei (Chaney), joka lupaa auttaa metsässä tapaamansa naisen Novokurskiin. Matka on vaarallinen ja pian Sergei joutuu seuralaisineen kapinallisten käsiin. Ennen kuin kapinalliset ehtivät pahoinpidellä Sergein hengiltä, paikalle saapuu puna-armeija ja pelastaa heidät.

Novokurskissa Sergeille selviää, että hänen matkalaisensa on kreivitär Tatjana Alexandrova (Barbara Bedford). Sergei olettaa, että kreivitär on hänelle yhtä ystävällinen kuin aiemminkin, mutta pettyy pahasti. Hän jää kuitenkin kreivittären palatsiin palvelijaksi ja katsoo vierestä, kuinka nuori upseeri (Ricardo Cortez) liehittelee hänen emäntäänsä. Kun vallankumous syttyy täyteen liekkiinsä, saa Sergei mahdollisuuden tasoittaa tilit petollisen kreivittären kanssa.

Mockery                  Mockery

M-G-M:n tähtipölyllä silattu studiovisio vallankumouksen aikaisesta Venäjästä ei ole kovinkaan uskottava, vaikkakin varsin komean näköinen. Christensenillä ei ole todennäköisesti ollut paljonkaan sananvaltaa tuotantopuolella, uskon nimittäin, että hänen käsissään lopputulos olisi särmikkäämpi ja synkempi. Lähimmäs aikakauden tunnelmaa pääsee Chaney, jonka yksinkertainen maskeeraus ja uskottava puvustus osoittavat taas kerran, kuinka vakavasti Chaney kulloiseenkin hahmoonsa sitoutui – muilta osin Luokkasodan puvustus kun vastaa tyypillisiä amerikkalaisia näkemyksiä venäläisistä. Merritt Gerstad tallentaa kamerallaan muutamia komeita kuvia, mutta tälläkään saralla ei ole tarjolla mitään merkittävämpää.

Luokkasota pohjautuu Christensenin tarinaan. Ovatko kyseessä olleet aiemmin mainitsemani kompromissit yleisön suhteen vai mitkä, mutta tarina on kauttaaltaan yllättävän laimea. Draamaa ei ole nimeksikään, ja kaikki vallankumoukseen liittyvä on täynnä stereotypioita. Paperinohuet hahmot saavat aikaan sen, että ainakin itselleni oli aivan sama kenelle käy mitäkin. Loppuhuipentuma on M-G-M:n tyylin mukainen, turvallinen, laskelmoitu ja lattea.

Mockery                  Mockery

Lon Chaneya on aina ilo katsella, varsinkin silloin, kun hän esittää jotain muuta kuin kummajaista. Ei Sergein rooli millään muotoa merkittävä ole, mutta kelpo suoritus kylläkin. Kopeita ruhtinattaria ja ilkeitä perheenäitejä useasti urallaan esittänyt Emily Fitzroy on tahollaan myös mainio, Barbara Bedford ja Ricardo Cortez sen sijaan vain patsastelevat tahoillaan. Cortezin mukanaolo on muutenkin mielenkiintoista: vaikka hän esiintyy elokuvassa yhteensä kymmenisen minuuttia, on hän silti alkuteksteissä heti Chaneyn alapuolella. Chaplinin Kultakuumeesta (1925) parhaiten muistettu Mack Swain on tällä kertaa aivan väärässä roolissa.

Luokkasota sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, mutta menestyi silti lippuluukuilla hyvin. Tämä ei täysin tyydyttänyt M-G-M:ää, joka vuokrasi Christensenin First Nationalille. Kritiikki on tämän elokuvan kohdalla osunut kohdalleen, sen verran tyhjänpäiväinen tuotos on kyseessä. Kaikkien Chaney-fanien ja Christensenin amerikkalaisista elokuvista kiinnostuneiden on tämä tietenkin nähtävä, mutta muille tätä ei kannata tarjota.

MOCKERY, 1927 Yhdysvallat

Tuotanto: Metro-Goldwyn-Mayer Ohjaus: Benjamin Christensen Käsikirjoitus: Bradley King (Benjamin Christensenin tarinasta) Kuvaus: Merritt Gerstad Lavastus: Cedric Gibbons, Alexander Toluboff Leikkaus: John W. English Puvustus: Gilbert Clark
Näyttelijät: Lon Chaney (Sergei), Barbara Bedford (kreivitär Tatjana Alexandrova), Ricardo Cortez (Dimitri), Mack Swain (herra Gaidaroff), Emily Fitzroy (rouva Gaidaroff), Charles Puffy (Ivan), Kai Schmidt (hovimestari), Johnny Mack Brown (upseeri pöydässä)© 19.8.2011 Kari Glödstaf